marți, 22 martie 2011

Inregistrari contabile marfa furata si incasare asigurare



Mihaela Bentavalabil la 07-Mar-2011

Tags: inregistrari contabileTVA

Intrebare: O societate care are marfa si imobilul asigurate, in urma unui furt, costata o lipsa de marfa de 1028 lei, grilajul usii distrus, iar factura de reparatii este de 600 lei (cu TVA). Este corect la descarcarea marfii furate din gestiune: 607=371, 378=371, 4428=371? Dar la incasarea banilor de la asigurari 5121=7588? Stiu ca nu trebuie sa evidentiez 4427 la marfa furata, dar nu mi se pare corect sa deduc 4426 de la cumpararea marfii si de la inregistrarea facturii de reparatii si sa nu colectez TVA. Mentionez ca firma de asigurari a platit doar 328 lei si abia dupa 4 luni.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In opinia noastra, consideram corecta scaderea din evidenta contabila a marfurilor prin articolele contabile precizate de dvs., respectiv 607 = 371, 378 = 371 si 4428 = 371.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Referitor la incasarea banilor de la asigurari consideram corect articolul contabil 5121 = 7588.
Din punctul de vedere al colectarii TVA la scaderea din gestiune, aceasta practica nu se impune deoarece nu este o activitate in sfera TVA, avand in vedere prevederile de la art. 128 alin. (8) din Codul fiscal. In plus, normele metodologice pentru acest articol exemplifica exact cu operatia de furt, precizand ca document justificativ dovada constatarii furtului de catre organele de politie, dovada acceptata la despagubire de societatea de asigurare.
Facem precizarea ca actul normativ nu conditioneaza colectarea TVA de nivelul despagubirii incasate. 
Din punctul de vedere al deducerii TVA la data achizitiei bunurilor furate, prevederea de la art. 145 alin. (3) din Codul fiscal stabileste exact dreptul de deducere al TVA, chiar daca bunurile au fost furate, daca scopul initial al achizitiei bunurilor a fost efectuarea unei operatiuni taxabile. 
Prin urmare, daca scopul initial al cumpararii bunurilor a fost o revanzare cu TVA, o livrare intracomunitara sau un export, nu se impune ajustarea TVA de la achizitie. 
Din punctul de vedere al reparatiei usii, consideram cheltuiala deductibila deoarece intelegem ca este efectuata in scopul protejarii patrimoniului si implicit realizarii de venituri. Daca bunurile din interiorul incintei se vor comercializa cu TVA, consideram ca puteti deduce si TVA de la achizitia usii, avand scopul realizarii unei operatiuni supuse TVA.


2 comentarii:

  1. Stiu ca nu este foarte important, insa nu ar fi mai corect sa se foloseasca contul 7581 ,, Venituri din despagubiri"?

    RăspundețiȘtergere
  2. corect,exista contul deci trebuie folosit

    RăspundețiȘtergere