marți, 22 martie 2011

Sucursala societate comerciala straina. Angajarea de personalIrina Dumitrescuvalabil la 19-Nov-2010

Tags: Legea societatilor comercialesucursalaCodul muncii

Intrebare: O firma din Ungaria deschide sucursala in Romania. Firma din Ungaria are contract cu o firma din Romania care pune la dispozitia sucursalei salariatii pentru desfasurarea activitatii sucursalei, deci salariatii sunt ai firmei din Romania. In aceste conditii sucursala trebuie sa aiba angajati?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Potrivit art. 43 din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona. 
 
Astfel cum prevede art. 44 din aceiasi lege, societatile comerciale straine pot infiinta in Romania, cu respectarea legii romane, filiale, precum si sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare, daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic. 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

 
Asadar, sucursalele reprezinta dezmembraminte fara personalitate juridica ale unei societati comerciale. Acestea dispun de o anumita autonomie in limitele stabilite de societatea mama.
 
Astfel, sucursala este integrata organic societatii fondatoare fiind lipsita de patrimoniu si personalitate juridica. Mai exact, reflecta o descentralizare a activitatii societatii, ea este fondata tocmai pentru a degreva administratia centrala a unei societati de activitatile acesteia  intr-o zona aflata la distanta de sediul principal.
 
Sucursala va desfasura activitatile care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut, fie cu  personal propriu angajat pe baza de contract individual de munca, fie cu personal detasat de la un alt angajator, fie cu salariati temporari potrivit art.87 alin.(1) din Codul muncii. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu