marți, 22 martie 2011

Inregistrarea materialelor promotionale primite in vederea distribuirii catre consumatorii finali



Irina Dumitrescuvalabil la 30-Dec-2010

Tags: OMFP 3055/2009inregistrari contabilemateriale promotionale

Intrebare: Societatea acorda gratuit, clientilor sai, persoane juridice, materiale promotionale (articole personalizate care nu se regasesc ca atare in comert), respectiv tricouri, umbrele, geci, etc., pentru popularizarea si cunoasterea marcii produselor pe care le comercializeaza pe piata. Cheltuielile se inregistreaza in contabilitate, la costul de achizitie, pe baza bonului de consum intocmit la eliberarea din gestiune. Livrarea catre clienti se face cu aviz de insotire, cu mentiunea ,,fara factura - materiale promotionale".
Intrebari:
Primitorul este obligat sa inregistreze aceste materiale in contabilitatea sa? Daca da, care este documentul sau de achizitie si inregistrarea contabila corespunzatoare? Mentionam ca prin contract clientul are obligatia utilizarii acestor materiale in acelasi scop, catre diversi consumatori care achizitioneza marfuri din marca popularizata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Potrivit punctului 156 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise. 
Alin. (2) al acestui punct stabileste ca, in aplicarea acestor prevederi, este necesar sa se asigure receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

 
In conformitate cu prevederile punctului 210 din aceleasi reglementari, drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta. 
 
In aceasta categorie se cuprind: angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii; imobilizari corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie; debitori scoti din activ, urmariti in continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta; redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadenta; bunuri publice primite in administrare, concesiune si cu chirie de catre regii autonome, societati/companii nationale, societati comerciale; dobanzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadenta; certificate de emisii de gaze cu efect de sera primite, care nu au stabilita o valoare si, prin urmare, nu pot fi recunoscute in conturi bilantiere, precum si alte valori. 
In notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele inregistrate in conturi in afara bilantului. 
 
Cu ajutorul contului  8039 "Alte valori in afara bilantului"  se tine evidenta bunurilor care au fost predate in leasing financiar de catre entitatile radiate din Registrul general si care mai au in derulare contracte de leasing, a angajamentelor de cumparare sau vanzare, aferente instrumentelor derivate, precum si a altor valori in afara bilantului decat cele cuprinse in conturile 8031 - 8038. 
In debitul acestui cont se inregistreaza alte valori obtinute in afara bilantului, iar in credit, stingerea obligatiilor entitatii in legatura cu aceste valori. 
Soldul contului reprezinta alte valori in afara bilantului, existente la un moment dat. 
 
In cazul prezentat, in baza avizului de insotire a marfurilor societatile primitoare vor inregistra distinct materialele promotionale la locurile de depozitare.
Intrucat, conform clauzelor contractelor incheiate, societatile primitoare au obligatia de a distribui materialele promotionale catre consumatorii finali, acestea nu vor integra  in activele proprii materialele promotionale. Acestea se vor evidentia extracontabil, cu ajutorul contului 8039 "Alte valori in afara bilantului". 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu