marți, 22 martie 2011

Folosirea a doua metode de iesire a stocurilor este permisa?


Ionut Jingavalabil la 05-Nov-2010

Tags: Ordinul 3055/2009stocuri

Intrebare: Pentru desfasurarea activitatii de ingrijire a bolnavilor avem urmatoarele stocuri: medicamente, tehnico-sanitare, materiale de curatenie si alimente. Iesirea din gestiune se face prin metoda FIFO pentru medicamente, tehnico-sanitare si materialele de curatenie iar pentru alimente se utilizeaza metoda costului mediu ponderat incepand cu anul 2010 (pana in acest an s-a utilizat tot metoda FIFO). La situatiile financiare in notele explicative se vor prezenta informatiile legate de schimbarea metodei. Folosirea a doua metode de iesire a stocurilor este permisa si in ce fel afecteaza acest lucru?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Conform pct 267 (1) din Ordinul 3055/2009:
"    267. - (1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
    Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor, reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora, capitalizarea dobanzii sau recunoasterea acesteia drept cheltuiala, alegerea metodei de evaluare a stocurilor, contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc".
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

 
Conform pct 44(2) din Ordinul 3055/2009:
" Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar. Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar".
 
Conform pct 162 din Ordinul 3055/2009:
 "   162. - (1) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:
    - motivul modificarii metodei, si
    - efectele sale asupra rezultatului.
    (2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati.
    Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata".
 
Concluzie: Avand in vedere ca alimentele sunt de natura si utilizare diferite fata de medicamente, folosirea celor doua metode de evaluare a stocurilor este permisa.
Considerand ca preturile de achizitie ale alimentelor nu inregistreaza oscilatii mari, noua metoda - cost mediu ponderat nu va avea implicatii semnificative in cheltuielile perioadei urmatoare.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu