marți, 22 martie 2011

Intocmire NIR pentru o factura cu reducere comerciala



Dana Hristuvalabil la 15-Dec-2010

Tags: OMFP 3055/2009NIRreducere comercialareducere financiara,

Intrebare: Cum se intocmeste NIR-ul pentru 10 buc produsul A la pretul de 10 lei, cu reducere comerciala de 10%, pe aceasi factura? Dar cu reducere financiara de 10%? Apare pe camp distinct reducerea?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In conformitate cu prevederile de la pct.51 alin. (3), (4), (5) si (6) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:
 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

„(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
 
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.
 
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
 
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
 
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
 
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
(6) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
 
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").
 
La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate")”.
 
In consecinta,  nu veti inregistra in mod distinct reducere comerciala, daca este inscrisa pe aceeasi factura, insa veti diminua costul de achizitie (valoarea de intrare) a marfurilor  cu reducerea acordata.
 
Inregistrarea facturii in contabilitate  se va face astfel: 
 
% = 401 “Furnizori”      111,6 lei
 
371 “ Marfuri”              90 lei ( 10buc x 10 lei = 100 lei x10% = 10lei (red.com), in final :(100lei-10 lei)
 
4426 “TVA deductibila” 21,6 lei
 
 
Iar Nota de intrare receptie (NIR)  se va intocmi astfel:
 
Denumire produs    Cantitate      Pret unitar fara TVA  Pret unitar incl TVA
 
Produs A                10 buc                     9 lei                       11,16 lei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu