marți, 22 martie 2011

Vanzare sub pretul de achizitie. Sponsorizare



Mihaela Bentavalabil la 07-Ian-2011

Tags: OUG 99/2000inregistrari contabilesponsorizare

Intrebare: 1.Compania mama din Austria hotareste ca marfa din sezoanele trecute sa fie vanduta la un pret de 1 Ron/bucata. Mentionez ca informarea pentru aceste articole se face prin intermediul mail-ului catre toate tarile. D.p.d.v. contabil ajunge acest mail pentru organele de control? Care este monografia contabila avand in vedere faptul ca articolele se vand sub pretul de achizite?
2.La inventariere se scot din gestiune marfurile degradate calitativ, reclamatiile care nu pot fi rezolvate conform garantiei. Conditiile potrivit pct.6 al.11 sunt indeplinite. O societate nonguvernamentala imi propune ca o parte din aceste marfuri sa i le donez. (sponsorizare, mecenat) Ce implica acest lucru?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
1. Potrivit art. 17 din OUG 99/2000 privind comercializarea produselor pe piata, vanzarea sub costul de achizitie sau productie este interzisa, cu exceptiile prevazute tot de acest act normativ ce presupune o procedura de publicare, inventariere si depunerea unei documentatii la autoritatile locale.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Din interpretarea art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, rezulta ca sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul obtinerii de venituri astfel incat o eventuala vanzare sub costul de achizitie noi o consideram deductibila fiscal daca se realizeaza la un pret just. Prin pret just intelegem suma la care un bun poate fi schimbat intre parti de bunavoie, in cunostiinta de cauza si in cadrul unei piete unde pretul este determinat obiectiv.
Din descrierea intrebarii rezulta ca acest pret este stabilit in mod artificial, astfel incat consideram ca aceasta vanzare ce are scopul reducerii stocurilor nu este deductibila fiscal pentru ca noi consideram ca societatea poate obtine niste preturi mai ridicate daca nu ar aplica o procedura accelerata de soldare. 
Dorim sa detaliem cateva aspecte privind vanzarea sub costurile de achizitie sau productie, intalnite in alte situatii cand datorita unor factori obiectivi, pretul de vanzare a fost mai mic decat costul de achizitie. Astfel, ca si mod general de lucru, autoritatile fiscale au permis deducerea cheltuielilor mai mari decat veniturile cand s-a facut dovada indeplinirii procedurii din OUG 99/2000. In cazurile in care nu s-a constatat existenta acestei proceduri, costurile au fost considerate nedeductibile.
Interesanta este si decizia autoritatilor judecatoresti cand s-a contestat in instanta actul de control, astfel nu a fost inregistrata o practica unitara, solutiile fiind date atat in favoarea autoritatii fiscale, cat si in favoarea contribuabilului. Prin urmare, consideram necesar ca dvs. sa efectuati aceasta procedura de soldare atat pentru a respecta o reglementare de comercializare, cat si pentru a justifica deducerea unor costuri mai mari decat veniturile din vanzari. Precizam ca tratamentul TVA trebuie urmarit in aceeasi procedura prin similitudine avand in vedere prevederile de la art. 145 din Codul fiscal, ce permite deducerea TVA de la achizitii, inclusiv TVA deductibila din taxare inversa, daca utilizarea bunurilor se face intr-un scop taxabil din punctul de vedere al TVA.
Monografie contabila pentru vanzare de 1 lei cand valoarea de intrare a marfurilor vandute este de 7 lei:
Vanzare:
4111 “Clienti” = 707 “Venituri din vanzarea marfurilor” cu suma de 1 lei
4111 “Clienti” = 4427 “TVA colectata” cu suma de 0,24 lei
Descarcarea gestiunii:
607 “Cheltuieli cu marfurile “ = 371 “Marfuri” cu suma de 7 lei.
2. Reglementarea la care faceti referire nu ne este cunoscuta, neffind indicat si numarul actului normativ la care va referiti.
Prin urmare, vom analiza aceasta situatie conform prevederilor de la art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, ce stabileste ca sunt nedeductibile fiscal cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale lipsa din gestiune sau degradate, neimputabile, inclusiv TVA pentru acestea. Fac exceptie bunurile pentru care s-au incheiat contracte de asigurare.
Rezulta astfel doua posibilitati: fie acele bunuri nu mai pot fi utilizate, iar prin detinerea politei de asigurare si executarea acesteia, societatea va realiza venituri, iar bunurile sunt la dispozitia societatii de asigurare, fie aceste bunuri degradate sunt donate, fapt ce conduce la inregistrarea unei cheltuieli nedeductibile deoarece nu este efectuata in scopul obtinerii de venituri.
Ca si metoda de optimizare fiscala, va recomadam sa efectuati o sponsorizare, organizatia fara scop patrimonial putand fi un beneficiar. In acest caz, aceasta cheltuiala este nedeductibila fiscal la determinarea impozitului pe profit conform art. 21 alin. (4) lit. p) din codul fiscal, insa acelasi act normativ stabileste ca impozitul pe profit datorat bugetului de stat este redus cu suma sposorizarii fara a depasii 20% din impozitul datorat si fara a depasii 3 la mie din cifra de afaceri. Altfel spus, cea mai mica dintre aceste doua valori va fi scazuta din impozitul pe profit de plata catre bugetul de stat. Aceasta reducere se evidentiaza tehnic in declaratia anuala de impozit pe profit 101.

Un comentariu:

  1. Si daca firma este microintreprindere? Adica nu e platitoare de impozit pe profit, ci pe venit?

    RăspundețiȘtergere