marți, 22 martie 2011

Activitatea de taximetrie. Evidenta contabila



Adriana Simionvalabil la 09-Feb-2011

Tags: PFARegistrul-jurnalOUG 34/2010Legea 168/2010

Intrebare: As vrea sa tin evidenta contabila la un PFA, neplatitor de TVA care are ca domeniu de activitate taximetria si as vrea sa va intreb ce presupune: ce cheltuieli poate sa faca, daca trebuie sa achizitioneze caietul de incasari si plati; daca puteti sa-mi explicati mai in amanunt cum se tine contabilitatea la acest PFA, taximetrist.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
De la 1 ianuarie, persoanele care executa transport in regim de taxi sunt supuse impozitarii in regim real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Cadrul legal este Legea 168/2010  pentru aprobarea OUG 34/2010 privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane.

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

In acest sens, contribuabilii care exercita activitatea de transport persoane in regim de taxi sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitatea in partida simpla, sa comple¬teze Registrul-jurnal de inca¬sari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in ma¬terie.
Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar au regim de inregistrare la organele fiscale. Acestea se numeroteaza, se snuruiesc si se parafeaza inainte de depunerea lor la organele fiscale pentru inregistrare.
Orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic, in Registrul-jurnal de incasari si plati.
Toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii se inscriu in Registrul-inventar si constituie patrimoniul afacerii.
Venitul brut cuprinde veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Din venitul brut realizat se admit la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili.
Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor pentru a putea fi deduse sunt:
• sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
• sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
• sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.
Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
• cheltuielile cu combustibilul;
• cheltuielile cu comisioanele si cu alte servicii bancare;
• cheltuielile cu primele de asigurare care privesc imobilizarile corporale si necorporale;
• cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabil;
• cheltuielile cu amortizarea, in conformitate cu reglementarile titlului II din Codul fiscal;
• cheltuielile efectuate de utilizator, reprezentand chiria (rata de leasing) in cazul contractelor de leasing operational, respectiv cheltuielile cu amortizarea si dobanzile pentru contractele de leasing financiar, stabilite in conformitate cu prevederile privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;
• cheltuielile cu functionarea si intretinerea autoturismului;
• cheltuielile de reclama si publicitate reprezinta cheltuielile efectuate pentru popularizarea numelui contribuabilului, serviciului in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare cand reclama si publicitatea se efectueaza prin mijloace proprii;
• alte cheltuieli efectuate in scopul realizarii veniturilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu