marți, 22 martie 2011

Marfa retur. Facturare


Adrian Bentavalabil la 29-Dec-2010

Tags: OMFP 3055/2009marfa returinregistrari contabile

Intrebare: Am livrat marfa catre un client cu factura. Ulterior, clientul se hotaraste sa ne returneze o parte din marfa respectiva. Are dreptul sa factureze in numele nostru (exista notificare administratie). Problema intervine in momentul cand dansii isi fac factura de retur in numele nostru (desi noi marfa nu am ridicat-o).
Exemplu concret:
Factura livrare marfa 01.10.2010
Factura partiala retur 02.10.2010
Noi ridicam marfa in 15.11.2010
Dansii isi scot in baza facturii emise in numele nostru marfa (atat din gestiune, si isi genereaza si notele contabile pe financiar). Eu la data emiterii acestei facturi nu-mi pot baga produsele in gestiune pentru ca nu le-am ridicat....
Cum anume ar trebui sa procedez atat pe financiar cat si pe gestiune....
Ce note contabile fac la factura? Ce note la momentul cand imi ridic marfa din depozitul clientului?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Chiar daca prevederile de la art. 155 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal permit posibilitatea emiterii facturii de catre client in numele furnizorului, iar prin notificarea depusa la autoritatea fiscala aceasta procedura este opozabila tertilor, societatea dumneavoastra are obligatia respectarii si altor reglementari cu privire la activitatea desfasurata. 
 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Ne referim la prevederea stabilita de pct. 154 alin. (3) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene ce stabileste ca recunoasterea unui stoc se face la data la care riscul asupra acelui stoc se transfera de la furnizor la comparator, astfel in opinia noastra aveti obligatia adaptarii circuitului documentelor ca sa surprindeti recunoasterea stocului retur de marfa la data schimbarii riscului respective la data emiterii facturii de retur.
 
In opinia noastra sunt corecte urmatoarele intregistrari contabile:
 
- 4111 “Clienti” = 707 “Venituri din marfuri”  cu suma in minus
- 4111 “Clienti” = 4427 “TVA Colectat” cu suma in minus
Din punct de vedere fiscal consideram corecta aceasta stornare avand in vedere prevederile de la art. 138 lit. a) din Codul Fiscal ce regelemteaza reducerea bazei impozabile a TVA in cazul refuzului total sau partial al unei tranzactii.
 
Ca si opinie generala noi consideram ca aveti obligatia recunoasterii stocului de retur marfa la data emiterii facturii de stornare, atat in evidenta contabila financiara cat si obligatia organizarii gestiunii astfel incat sa se reflecte corect stocul de marfuri. Orice solutie de inregistrare in conturi temporare sau in curs de clarificare pentru perioada de la data emiterii facturii de retur si pana la receptia fizica a marfurilor considera o practica eronata.
 
In spiritul recunoasterii stocului, pentru a evita situatiile cand factura a fost emisa fara receptia cantitativa a stocului de retur de marfa, de catre societatea dvs., consideram ca puteti stabilii cu clientul dvs. o procedura de detinere in custodie a marfii pana la receptia fizica a acesteia. Astfel, in afara de inregistrarile contabile deja amintite, dvs. veti efectua inregistrarea : 357 “Marfuri aflate la terti” = 371 “Marfuri” . 
 
Clientul dvs. va tine evidenta acestor marfuri in contul extrabilantier 8033 “Valori materiale primite in custodie”, cont ce se va debita prin intrarea marfurilor la emiterea facturii de retur si se va credita la receptia cantitativa a marfii efectuata de societatea dvs.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu