marți, 22 martie 2011

Scoatere din gestiune a clientilor in faliment


Intrebare: Societatea are clienti neincasati. Avand in vedere ca asupra acestor clienti s-a deschis procedura de faliment, s-au constituit provizioane de 100% asupra creantelor respective. In momentul de fata procedura de faliment a fost inchisa iar societatile respective au fost radiate conform datelor oferite de Registrul Comertului. In contabilitatea noastra clientii respectivi se afla tot in contul 411. Care este modalitatea si procedura efectiva de scoatere a acestor clienti din contabilitatea de gestiune si de asemenea, monografia contabila de scoatere a acesor clienti din ct.411, avand in vedere ca ei sunt radiati?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In opinia noastra scaderea din contabilitatea financiara se realizeaza prin articolul contabil:
664 ”Pirderi din creante” = 4111 “ Clienti” cu suma creantei pierdute.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Aceasta cheltuiala este deductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (2) lit. n) din Codul fiscal
In acelasi timp nici provizionul nu mai are obiect, astfel incat consideram ca acesta se va relua la venituri prin inregistrarea
1518  “ Alte provizioane”  (sau alt cont unde au fost inregistrate) =  7812 ”Venituri din provizioane”.
In functie de modul cum a fost constituita cheltuiala (deductibila/nedeductibila) si venitul din provizioane este impozabil/neimpozabil. Astfel daca cheltuiala a fost deductibila, atunci venitul din provizion este impozabil. In cazul in care cheltuiala cu provizionul a fost nedeductibia atunci venitul este neimpozabil conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.
Din punctul de vedere al contabilitatii de gestiune, nu ne putem pronunta avand in vedere ca acesta sectiune, contabilitatea de gestiune, este condusa de fiecare societate comerciala in mod individual in functie de particularitatile proprii, iar prevederile cu caracter general stabilite de OMFP 1826/2003, privind contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor, nu dispun asupra clientilor in faliment.
Astfel, probabil din softul de contabilitate, in momentul in care se va efectua inregistrarea cu cheltuiala cu creanta se va putea anula si pozitia de cont de client.
Chiar daca nu s-a solicitat prin intrebare consideram necesar sa va precizam ca aveti dreptul sa ajustati TVA de pe facturile neincasate pentru clientii declarati in faliment, in senusul reducerii bazei de impozitare conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal.v

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu