marți, 22 martie 2011

Inregistrari contabile marfa trimisa gresitMihaela Bentavalabil la 28-Oct-2010

Tags: inregistrari contabileOMFP 3055/2009OMFP 2861/2009inventarproces verbal

Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: daca din import vine un bun ambalat intr-un ambalaj care nu reflecta ceea ce contine real iar pe factura este trecut codul si pretul produsului de pe ambalaj cum se poate rezolva aceasta problema in contabilitate? Adica intr-o cutie de Nokia este trimis un telefon Samsung, pe factura este pretul aferent telefonului Nokia, la receptie cutiile nu se desigileaza si se receptioneaza Nokia. In momentul vanzarii telefonului Nokia se observa ca de fapt in cutie este altceva decat s-a facturat, receptionat si inregistrat in contabilitate (adica peste 2 luni sa spunem). Cum se poate regla acest lucru in contabilitate?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Situatia descrisa de dvs. nu este reglementata din punct de vedere legal si considerand ca nu trimiteti inapoi telefonul, va emitem opinia noastra considerand logica urmatoarea procedura:
- la constatarea acestui fapt, se va consemna situatia intr-un proces verbal;
- vom constata o lipsa din gestiune a unui telefon de o anumita marca si il vom scadea din gestiune prin inregistrarea contabila:
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

607 “Cheltuieli privind marfurile” = 371 “Marfuri”, cheltuiala avand caracter deductibil daca exista o asigurare a stocului de marfa conform art. 21 alin.(4) lit.c) din Codul fiscal;
- vom inregistra un plus de gestiune a unui telefon de o alta marca prin inregistrarea contabila:
371 “Marfuri” = 758 “Alte venituri din exploatare”, venitul fiind impozabil, iar valoarea acestuia se determina conform pct. 50 lit.d) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Consideram necesar sa utilizati formularele si numirea unei comisii de inventariere conform OMFP 2861/2009 privind inventarierea. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu