marți, 22 martie 2011

Bunuri achizitionate in valuta. Diferente de curs



Irina Dumitrescuvalabil la 26-Ian-2011

Tags: MFP 3055/2009curs valutarinregistrari contabile

Intrebare: Doresc sa stiu daca este tolerata existenta diferentei de curs valutar la produsele achizitionate in valuta, aceasta diferenta luand nastere ca urmare a inregistrarii facturii in contabilitate la data emiterii acesteia, iar in gestiune la data achizitiei fizice a produselor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Astfel cum prevede pct. 155 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor. 

Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Art. 184 alin. (4) stabileste ca, in cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor. 
Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar (pct. 185 alin. (8)). 
La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz (pct.186). 
Evaluarea prevazuta la punctul 186 se aplica si in cazul: 
  a) creantelor, respectiv al datoriilor, reflectate in conturile 481 «Decontari intre unitate si subunitati» si 482 «Decontari intre subunitati» de subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, provenind din relatiile cu persoana juridica careia ii apartin aceste subunitati, respectiv cu alte subunitati ale aceleiasi persoane juridice; 
  b) avansurilor acordate pentru imobilizari corporale si necorporale (conturile 232 «Avansuri acordate pentru imobilizari corporale» si 234 «Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale»); 
  c) avansurilor acordate pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (contul 409 «Furnizori - debitori», respectiv contul 419 «Clienti - creditori»); 
  d) depozitelor bancare constituite in valuta (conturile 267 «Creante imobilizate» si 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate») (pct. 1861). 
Asadar, bunurile se inregistreaza in contabilitate utilizand cursul valutar de la data receptiei.
Stocurile sunt elemente nemonetare si nu genereaza diferente de curs valutar. Datoriile in valuta generate la achizitia acestora determina inregistrarea diferentelor de curs valutar la sfarsitul fiecarei luni, la sfarsitul exercitiului financiar si la momentul decontarii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu