marți, 22 martie 2011

Acordare discount pe casa de marcat



Elena Garofilvalabil la 21-Feb-2011

Tags: discountcasa de marcatOMFP 3055/2009,

Intrebare: Firma detine un magazin in care se face comert cu amanuntul. In urma unor discutii la nivelul conducerii, s-a decis acordarea de discount (doar pentru anumite volume) direct pe bon. Ma intereseaza cum se face descarcare de gestiune si ce operatii suplimentare implica acordarea discountului pe casa de marcat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
In conformitate cu prevederile punctului 160 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, in functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul. 
Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:
    Soldul initial al    Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat
     diferentelor de pret + de la inceputul exercitiului financiar pana la finele
              perioadei de referinta
Coeficient de = ───────────────────────────────────────────────x 100
repartizare  Soldul initial al   Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret
      stocurilor la pret +  de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului
      de inrregistrare   financiar pana la finele perioadei de referinta
    
La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.
In situatia in care uilizati repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor cu ajutorul coeficientului de repartizare, va recomandam ca, in cazul acordarii de reduceri comerciale sa intocmiti nota contabila in rosu 371=% inainte de calculul coeficientului.
      378
      4428
In acest sens, casa de marcat poate fi setata pentru a se inscrie pe bonul fiscal reducerea de pret acordata.
Astfel, in rapoartele fiscale emise de casa de marcat vor fi reflectatate reducerile de pret.
In situatia in care casa de marcat nu permite inscrierea reducerilor acordate se va intocmi o situatie cu produsele si reducerile acoradate in vederea inregistrarii in evidenta contabila.
Coeficientul de repartizare obtinut se înmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se înregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.  
Conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, in comertul cu amanuntul poate fi utilizata si metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda. In aceasta situatie, costul bunurilor vandute se calculeaza prin deducerea valorii marjei brute din pretul de vanzare al stocurilor. Orice modificare a pretului de vanzare presupune recalcularea marjei brute.
  
Exista posibilitate ca programul informatic de gestiune sa permita inregistrarea intrarilor si iesirilor de marfuri pe baza codului de bare, in acest caz existand posibilitatea reflectarii reducerii pe produs.
In ceea ce priveste operatiunilor suplimentare ce se efectueaza pe casa de marcat, acestea sunt trecute in manualul de utilizare a aparatului, sau in cazul in care nu sunt specificate atunci trebuie sa va adresati distribuitorului autorizat de la care ati achizitionat casa de marcat pentru a va da aceste detalii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu