marți, 22 martie 2011

Gestiune restaurant si bar



Mihaela Bentavalabil la 02-Dec-2010

Tags: OMFP 3055/2009gestiuneOMFP 1826/2003

Intrebare: O societate desfasoara activitate de comercializare mancaruri si bauturi (restaurant si bar). Pentru facturile de achizitii se emit NIR-uri, cu evidentierea adaosului comercial. Pentru evitarea folosirii retetelor am considerat un adaos comercial de 100% si pentru materiile prime. Valoarea mancarurilor si bauturilor este incasata pe casa de marcat. La sfarsitul lunii descarcarea gestiunii se face pe baza coeficientului K. Va rog sa-mi spuneti daca metoda prezentata mai sus este corecta? Ce riscuri implica? Ce documente trebuie intocmite? Ce documente trebuie intocmite in cazul modificarii preturilor de pe meniuri? Cat de des se pot modifica acestea?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalContabilitate.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Raspuns:
Ca si principiu general, “metoda coeficientului K” denumita “coeficient de repartizare” este prevazuta la pct. 159 alin. (4) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, si poate fi folosita in cazul vanzarii cu amanuntul a produselor achizitionate, si atata timp cat este prevazuta intr-un act normativ, consideram ca este legala.
 
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici

Nu suntem nici pe departe de acord prin stabilirea arbitrara a unui procent de adaos la materiile prime, avand in vedere ca actul normativ mai sus amintit stabileste ca, la intrarea in patrimoniu, bunurile sunt evaluate conform pct. 50 din Ordin, la costul de achizitie sau costul de productie.
 
In plus, prin OMFP 1826/2003, au fost introduse reglementari privind conducerea contabilitatii de gestiune si calculatia de cost, ce nu au stabilit nici o metoda de aproximare printr-un adaos arbitrar.
 
Astfel, ca si procedura de lucru, va recomandam sa determinati costul real de productie la bunurile si serviciile produse in unitate, iar pentru bunurile revandute in aceeasi stare, in limbajul comun denumite marfuri, puteti utiliza “metoda coeficientului K”.
 
Din punctul de vedere al schimbarii preturilor, consideram ca unitatea poate sa le modifice de cate ori doreste. NIR-urile deja intocmite raman nemodificate, iar noi consideram ca societatea va efectua un inventar avand scopul de determinare a bazei de repartizare a eventualelor modificari aferente adaosului commercial si TVA neexigibil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu